WAT KUNT U ZELF DOEN

 



Signaleert u kittens (jonge katjes) met of zonder hun moeder, bel dan zo snel mogelijk De KHD. Belangrijk is dat u ze vanaf dat moment met rust laat en niet probeert om ze zelf te vangen. U voorkomt hiermee dat er onrust ontstaat en dat alle of enkele dieren vertrekken en onvindbaar worden. Zet wel twee keer per dag kattenvoer en water buiten. Bij voorkeur geen melk, deze kan bij katten diarree veroorzaken.
 
Signaleert u een kat die in een noodsituatie verkeert, bijvoorbeeld door ziekte of verwonding, bel dan ook. De KHD zal dan trachten het dier te helpen.

Heeft u zelf een kat als huisgenoot, zorg dan dat deze tijdig geneutraliseerd wordt door de dierenarts. Hiermee voorkomt u dat er nog meer katten op de wereld gezet worden. Een goed tehuis vinden is niet altijd gemakkelijk en de kans bestaat dat het dier door ondoordachte aanschaf van een nieuwe eigenaar vroeg of laat als zwerfkat op straat of in het dierenasiel belandt. Bovendien maken er jaarlijks veel jonge straatkatjes geen kans op een tehuis omdat andere, in een huisgezin geboren, katjes hun plaats innemen.
 
Bent u van plan een jong (gesocialiseerd) katje als huisgenoot te nemen, denk dan ook eens aan een katje via De Kattenhulpdienst. Veel katten willen graag hun onzeker straatleven verruilen voor een gezellig plekje bij u thuis.

Regelmatig is het nodig om een verwilderde kat in te vangen om deze elders te plaatsen. De reden hiervoor kan zijn vertrek van verzorgers, nieuwbouw of (echte) overlast. Deze dieren worden door De Kattenhulpdienst niet aan hun lot overgelaten. Plaatsing in een huisgezin is, gezien hun verwilderd karakter, niet wenselijk. Voor hen wordt een nieuwe plek gezocht waar ze hun vrije leven kunnen voortzetten. De Kattenhulpdienst zorgt ervoor dat het dier geneutraliseerd wordt en geeft de gewenste begeleiding na de plaatsing. Van de nieuwe verzorger vragen wij dat deze het dier regelmatig voert, een schuilplek biedt en contact opneemt indien er vragen of problemen zijn. Heeft u interesse in een of meerdere "buitengasten" die met liefde ook een muisje vangen, neem dan voor meer informatie contact op met De Kattenhulpdienst.

Het werk van De KHD wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Deze zijn dan ook onmisbaar voor een goede hulp aan verwilderde katten. Denkt u ook uw steentje te kunnen bijdragen, bel of mail dan voor vrijblijvende informatie. Uw hulp zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het – na een inwerkperiode – tijdelijk opvangen en verzorgen van kittens of geneutraliseerde katten, mee helpen invangen, brengen en ophalen van dieren bij de dierenarts, bezoeken van mensen na een melding of het bijhouden van de administratie.